۳ تیر ۱۳۹۹، ۸:۵۰

موج گرانی مسکن در خراسان جنوبی

بی خانمانی در سایه افزایش ۱۰۰ درصدی نرخ ها/قیمت ها سر به فلک کشید

بی خانمانی در سایه افزایش ۱۰۰ درصدی نرخ ها/قیمت ها سر به فلک کشید

بیرجند- افزایش بی حد و نصاب قیمت مسکن، اجاره بها و رهن‌ در خراسان جنوبی روزهای سختی را پیش روی خریداران و مستاجران قرار داده که نیازمند ورود و نظارت های جدی مسئولان است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: اهمیت خانه و سرپناه از جمله ضروریاتی بوده که نمی‌توان آن را رد کرد. امروز تامین مسکن از دغدغه‌های مهم خانواده‌ها به ویژه قشر جوان شده و لذت آرامش را از زندگی می‌گیرد.

بازار حبابی مسکن و افزایش قیمت زمین و اجاره بها آن هم در روزهای سخت کرونا موجب نگرانی مردم به ویژه مستاجران شده است.

قیمت مسکن از محدوده یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در هر متر مربع در شمال شهر بیرجند به چهار میلیون افزایش یافته است. رشدی که زمینه را برای خروج خریداران واقعی فراهم کرده و باعث شده بخش زیادی از مشتریان مسکن را سرمایه گذاران و نه مصرف کنندگان تشکیل دهند.

در این میان دولت هم نسبت به این مسئله ابراز نارضایتی می‌کند و زمزمه‌هایی در خصوص ورود دادستانی به ماجرای افزایش قیمت به گوش می‌رسد. طی روزهای گذشته جلساتی در دادگستری خراسان جنوبی تشکیل شده که گویی در پی رفع این نا به سامانی‌ها هستند.

نمی‌توان در خصوص افزایش چندین باره در قیمت مسکن انگشت اتهام به سوی دولت، مردم و یا املاکی‌ها دراز کرد چراکه برخی عدم واگذاری زمین و رکود ساخت و سازها را علت گرانی دوباره مسکن می‌دانند و برخی عدم نظارت بر عملکرد املاکی‌ها را دلیل این آشفته بازار می‌دانند.

در این بین صاحب خانه‌ها هم افزایش مصالح ساختمانی و دیگر اجناس را بهانه‌ای برای رشد قیمت مسکن، رهن و اجاره بها انتخاب می‌کنند. در میان این کش و قوس تنها قشر مستاجر ضربه می‌خورند و باید تاوان گناه نکرده‌ای را پس بدهند که دیگران به آن مرتکب شده‌اند.

تلاشی یک ماهه برای یافتن سرپناه

یکی از شهروندان در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: از یک ماه گذشته برای اجاره کردن یک واحد آپارتمان به تعداد زیادی از املاکی‌ها سر می زنم.

محسن غلامی با بیان اینکه بیشتر صاحب خانه‌ها تمایل به رهن دارند که مبلغ را هم بسیار بالا پیشنهاد می‌دهند، گفت: با شرایط پیش رو جوانان از ازدواج روی می‌گردانند چراکه توانی برای تامین مسکن نخواهند داشت.

وی ادامه داد: سال گذشته یک واحد آپارتمان در شمال شهر در طبقه دوم با ۳۵۰ تومان اجاره و سه میلیون تومان ودیعه اجاره کرده‌ام ولی امسال قیمت واحدی در همان منطقه در طبقه اول به هشت میلیون ودیعه و پرداخت ماهانه ۵۰۰ تومان، اجاره داده می‌شود.

غلامی خواستار رسیدگی به شرایط کنونی بازار مسکن شد و افزود: برخی صاحب خانه‌ها بدون هیچ کارشناسی از وضعیت خانه، قیمت‌هایی فضایی بر اجاره‌ها می‌گذارند که این امر بازار رقابت در رشد قیمت‌ها را داغ می‌کند.

بازار داغ مسکن در فضای مجازی

یکی دیگر از شهروندان هم در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون شاهد افزایش قیمت در حاشیه‌های شهر مانند حاجی آباد، شکراب و چهکند هستیم.

رضا خالقی با بیان اینکه صاحب خانه‌ها قیمت‌هایی میلیاردی برای فروش پیشنهاد می‌دهند، اظهار کرد: دولت باید افزایش قیمت در بازار مسکن را مهار کند.

متاسفانه طرح‌های ملی مسکن به دست عده‌ای سرمایه دار رسید و مشکل نیازمندان واقعی پا برجا ماند وی با بیان اینکه متاسفانه طرح‌های ملی مسکن به دست عده‌ای سرمایه دار رسید و مشکل نیازمندان واقعی پا برجا ماند، افزود: مسئولان باید نظارت‌ها را دقیق‌تر کرده و روند افرایش ها را کنترل کنند.

خالقی اظهار کرد: در شرایط پیش رو که کرونا توان کسب و کار را از بسیاری خانواده‌ها به ویژه کارگران گرفته، شایسته نیست رشد قیمت اجاره بها دردی دیگر را متحمل نیازمندان کند.

وی بیان کرد: مردم در سکوت بی توجهی مسئولان از طریق نرم افزارهای مجازی خانه‌هایشان را با قیمت‌های هنگفتی به فروش گذاشته و یا اجاره می‌دهند که باید مدیریت شود.

خانه به دوشان آواره شدند

یکی دیگر از شهروندان در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: این روزها قیمت خانه‌ها به قدری افزایش یافته گویی در پستوی آنها گنج نهفته است!

راضیه ایمانی مقدم بیان کرد: چندی پیش یک باب منزل در روستای شکراب با ۳۷۰ متر زیربنا به قیمت یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان به فروش گذاشته شده بود که این نشان دهنده طمع مالکان است.

وی با بیان اینکه قیمت اجاره‌ها در روستای حاجی آباد با شمال شهر بیرجند برابری می‌کند، گفت: بر اساس شنیده‌ها یک واحد آپارتمان در خیابان امام علی (ع) حاجی آباد به قیمت ۹۸۰ میلیون تومان به فروش گذاشته شده است.

ایمانی مقدم با طرح این سوال که چرا مسئولان نظارتی بر این وضعیت ندارد، افزود: بسیاری از جوانان به دلیل ترس از اجاره بها و افزایش بی رویه مسکن از ازدواج سر باز می‌زنند.

وی بیان کرد: در شرایط کنونی صاحب خانه‌ها سالانه به مبلغ اجاره بها می‌افزایند و مستاجران برای یافتن مکانی مناسب‌تر خانه به دوش می‌شوند.

دست کوتاه املاکی‌ها در آشفته بازار مسکن

یک مشاور املاک در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: در حال حاضر مردم تمایل به رهن دارند و از اجاره استقبالی ندارند.

رضا امیری با اشاره به افزایش قیمت مسکن بیان کرد: میزان اجاره‌ها نسبت به سال گذشته قریب به ۵۰ درصد رشد داشته است.

وی بیان کرد: بسیاری از صاحبان خانه، املاک شان را بدون دخالت مشاور املاک و با قیمت توافقی فی مابین مشتریان خرید و فروش کرده و یا به اجاره می‌دهند.

امیری ادامه داد: در چنین شرایطی بسیاری از صاحب خانه‌ها، قیمت بالایی برای اجاره پیشنهاد می‌دهند و برخی دانسته و ندانسته به پرداخت هزینه تن می‌دهند که این امر بازار رقابت‌ها را افزایش می‌دهد.

اراضی خالی حاشیه شهر واگذار شود

رئیس اتحادیه فروش مصالح ساختمانی در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: افزایش قیمت مصالح ساختمانی و کمبود زمین در بیرجند باعث رشد قیمت‌ها شده است.

چوپانی بیان کرد: عدم واگذاری زمین در بیرجند تاثیر زیادی در رشد قیمت مسکن و اجاره بها دارد که می‌طلبد مورد توجه قرار گیرد.

وی اظهار کرد: نسل جدید نیازمند زمین و ساخت و ساز هستند اما زمینی واگذار نمی‌شود، بنابراین به اجبار با هزینه بالا یا مسکن خریداری می‌کنند و یا به سوی رهن و اجاره روی می‌آورند.

چوپانی از افزایش ۴۰ درصدی قیمت سنگ خبر داد و گفت: قیمت کرایه‌های حمل مصالح ساختمانی نسبت به دو ماه گذشته اندکی رشد داشته است.

وی بیان کرد: در حال حاضر هر کیسه سیمان به قیمت ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان به فروش می‌رسد و گفت و گوهایی در خصوص افزایش قیمت شنیده می‌شود اما هنوز نامه‌ای برای اتحادیه نیامده است.

رشد ۱۰۰ درصدی قیمت مسکن

رئیس اتحادیه مشاورین املاک بیرجند در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: قیمت‌های مسکن، منزل، اجاره و زمین نسبت به سال گذشته ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.

اربابی با بیان اینکه قیمت مسکن در سال جاری قابل مقایسه با سال گذشته نیست، افزود: قیمت‌ها در مجموع ۴۰ درصد اما نسبت به استان‌های همجوار و تهران در خراسان جنوبی ۱۰۰ درصد رشد داشته‌ایم.

قیمت یک واحد آپارتمان در شمال شهر بیرجند متری یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بوده که امسال به متری چهار میلیون تومان افزایش یافته است وی بیان کرد: قیمت یک واحد آپارتمان در شمال شهر بیرجند متری یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بوده که امسال به متری چهار میلیون تومان افزایش یافته است.

گلایه‌ای از مزایده‌های دولتی

وی با اشاره به مزایده املاک بنیاد جانبازان بیان کرد: یک چهارم پول خرید این املاک به صورت نقدی بوده و مابقی دوساله است بنابراین افراد زیادی در مزایده شرکت می‌کنند.

رئیس اتحادیه مشاورین املاک بیرجند اظهار کرد: برخی افراد این زمین‌ها را با قیمت پایین خریداری می‌کنند و سپس با دو برابر قیمت خرید، به فروش می‌گذارند.

وی بیان کرد: زمین‌هایی که توسط بنیاد مستضعفان، جانبازان، فرامین امام و شهرداری مصادره می‌شود نباید به مزایده گذاشته شود.

اربابی با تاکید بر اینکه مزایده‌ها باید همراه با شرط و شروط انجام شود، ادامه داد: بنیاد باید برای برندگان مزایده شرایطی مانند ساخت زمین، دریافت سند و نشستن در خانه تعریف کند.

رئیس اتحادیه مشاورین املاک بیرجند ادامه داد: همچنین برندگان مزایده نباید تا ۱۰ سال زمین را به فروش بگذارند.

تسهیلات خرید مسکن کارساز نیست

وی با بیان اینکه از مسئولان خواستاریم دروازه‌های شهر را برای ساخت و ساز باز کنند، افزود: همچنین مهار آشفته بازار مسکن نیازمند کاهش قیمت مصالح و آهن و آلات است.

اربابی با بیان اینکه قیمت یک شاخه آهن ۱۴ به یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است، گفت: هر کیلو پروفیل شش هزار تومان بوده که به ۱۱ هزار تومان افزایش یافته است.

وی با اشاره به تسهیلات خرید مسکن بیان کرد: یکی از بانک‌ها تسهیلاتی با نرخ ۱۴ درصد برای خرید خانه پرداخت می‌کند که کارایی ندارد.

رئیس اتحادیه مشاورین املاک بیرجند ادامه داد: به طور مثال اگر بخواهیم ۱۰۰ میلیون وام دریافت کنیم باید حداقل ۲۰۰ میلیون تومان پرداخت کنیم.

طرح ملی مسکن هم درمانگری نکرد

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا طرح ملی مسکن بر روی بازار مسکن تاثیری داشته است، اظهار کرد: این طرح نه تنها تاثیری نداشته بلکه منفعتی هم نداشته است.

اربابی با اشاره به فروش و اجاره مسکن در نرم افزارهای مجازی بیان کرد: افرادی که فضای مجازی بر روی مسکن قیمت گذاری می‌کنند، بدون مشورت با مشاور املاک اقدام می‌کنند.

وی بیان کرد: از مردم خواستاریم از خرید شتاب زده بپرهیزند و صرفاً برای اندوختن سرمایه به سمت خرید مسکن نروند.

سیاست‌های ریاضتی و انقباضی دلیل گرانی مسکن در بیرجند

رییس سازمان اموال و املاک بنیاد مستضعفان نیز بهمن سال گذشته در نشست خبری در بیرجند درباره صحت تاثیر مزایده‌ها بر گرانی ملک از جمله در خراسان جنوبی و شهر بیرجند افزود: در مجموع عرضه و مزایده اموال و املاک باید قیمت‌شکن باشد اینکه چرا قیمت زمین و مسکن در استان‌های کمتر برخوردار مانند خراسان جنوبی افزایش پیدا می‌کند بخشی به تبع افزایش قیمت در سطح کلان کشور است.

وی با اشاره به گرانی املاک شهر بیرجند بعد از چند سال ثبات قیمتی اظهار داشت: هضم این موضوع که مزایده سبب گرانی می‌شود مقداری سخت است چون وقتی چیزی ادعا می‌شود باید برای آن دلیل هم وجود داشته باشد.

رییس سازمان اموال و املاک بیان کرد: بدون شک در استان خراسان جنوبی قیمت اموال و املاک از متوسط رشد کشور بالاتر است که یکی از دلایل گرانی و افزایش قیمت می‌تواند سیاست‌های ریاضتی و انقباضی باشد.

سید صولت مرتضوی افزود: اموال و املاک مادامی که به مردم عرضه یا به مزایده گذاشته نشود، سبب افزایش تقاضا و از طرف دیگر افزایش قیمت‌ها می‌شود.

هفت سال قیمت مسکن و زمین در استان خراسان جنوبی به ویژه شهرستان بیرجند به شدت کنترل شده بود حتی مسکن مهر متقاضی نداشت و از مردم التماس می‌کردیم این واحدها را خریداری کنند وی گفت: هفت سال قیمت مسکن و زمین در استان خراسان جنوبی به ویژه شهرستان بیرجند به شدت کنترل شده بود حتی مسکن مهر متقاضی نداشت و از مردم التماس می‌کردیم این واحدها را خریداری کنند.

وی اظهار داشت: وقتی سیاست ریاضتی و انقباضی بر اقتصاد مسکن حاکم می‌شود در نهایت منجر به افزایش قیمت‌ها می‌شود در حالی که برخی ادعا می‌کنند مزایده عامل گرانی بوده است.

استاندار اسبق خراسان جنوبی افزود: سال‌های گذشته پادگان داخل شهر بیرجند را به خارج شهر منتقل و سه هزار مترمربع زمین و ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای احداث این پادگان در جاده بیرجند - خوسف هزینه کردیم تا شهر نفس بکشد، از این محل یک هزار هکتار اراضی به محدوده شهر بیرجند اضافه شد اما انگار برخی اوقات مطالبات برعکس جواب می‌دهد.

وی گفت: همچنین محله دهلکوه (مهرشهر) بیرجند را قطعه‌بندی و واگذار کردیم و شهرک‌هایی مانند چهکند ساماندهی شد.

افزایش نیافتن محدوده خدمات شهری

مرتضوی دومین عامل افزایش قیمت ملک در بیرجند را افزایش نیافتن محدوده خدماتی شهر دانست و اظهار داشت: سومین دلیل نیز مهاجرت بی‌رویه جمعیت از روستاها به مرکز استان است.

وی گفت: متوسط رشد جمعیت استان تقریباً معادل متوسط رشد جمعیت در کشور است اما بیرجند رشد خیلی بیشتری داشته چون مهاجرت خیلی شدید بوده است.

متوسط رشد جمعیت استان تقریباً معادل متوسط رشد جمعیت در کشور است اما بیرجند رشد خیلی بیشتری داشته چون مهاجرت خیلی شدید بوده است وی بیان کرد: در این خصوص باید چند اقدام مناسب انجام شود ابتدا اینکه فرایند رشد مهاجرت، کنترل یا معکوس شود یا اینکه سیاست انقباضی در حوزه مسکن را کنار بگذاریم، یعنی محدوده شهری افزایش یابد چون در مجموع در بیرجند نباید ملک گران شود.

رئیس سازمان اموال و املاک بنیاد مستضعفان از خراسان جنوبی به عنوان کم تراکم‌ترین استان دارای جمعیت کشور یاد کرد و گفت: شاید یکسری سیاست‌های سوداگرانه در گرانی مسکن و زمین دخیل باشد که دستگاه‌های نظارتی باید به آن بپردازند.

وی افزود: اراضی که وسط شهر بیرجند حبس شده است باید از حبس خارج و به مردم واگذار شود چراکه بهترین، حقوقی‌ترین و قانونی‌ترین فرایند املاک مزایده است اما وقتی در تالارهای شیشه‌ای زمین ارایه می‌دهند همین می‌شود.

شرایط پیش روی بازار مسکن نشان می‌دهد که سرنوشتی سخت پیش روی مردم خراسان جنوبی قرار دارد و در میدان مسکن این استان سوداگران و واسطه‌ها بازار را به دست گرفته‌اند و با سیاست‌هایی که مسئولان در شرایط فعلی در دست گرفته‌اند نیازمندان واقعی مسکن از رقابت جا مانده‌اند و سرمایه دارانی بازار را مدیریت می‌کنند که با استفاده از خرید و فروش املاک بازی را به نفع خودشان تمام می‌کنند.

کد خبر 4953798

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha